Functionele geneeskunde

Functionele geneeskunde is een benadering van gezondheid die zich richt op het vinden en behandelen van de onderliggende oorzaken van ziekte, in plaats van alleen symptomen te behandelen. Er wordt gekeken naar het lichaam als geheel, waarbij de complexe interacties tussen verschillende biologische systemen worden onderzocht. Beoefenaars van functionele geneeskunde werken vaak samen met patiënten om persoonlijke behandelplannen te ontwikkelen die veranderingen in levensstijl, dieetaanpassingen, voedingssupplementen en andere holistische benaderingen omvatten. Het doel is om de gezondheid en het welzijn op lange termijn te optimaliseren, rekening houdend met de fysieke, emotionele en omgevingsaspecten van elk individu.

Functionele geneeskunde en voedingsgeneeskunde hebben een andere en aanvullende benadering dan de traditionele geneeskunde. Het gaat om ‘voorkomen en genezen’ in plaats van ‘verlichting en behandeling’.

Functionele geneeskunde is een holistische visie op geneeskunde die naar het lichaam als geheel kijkt. Het voorkomt dat het lichaam niet goed functioneert. “Het gaat niet langer om het behandelen van een ziekte, maar om het behandelen van de patiënt”. Metabole stoornissen en problemen worden beoordeeld en gecorrigeerd door de voedselinname aan te passen en de moleculaire elementen te evalueren die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam.

Functionele geneeskunde heeft tot doel het verbeteren van de functies van het lichaam door de werking van cellen, weefsels en organen te optimaliseren. Dit is gebaseerd op basiskennis over hoe het menselijk lichaam functioneert op fysiologisch en biochemisch niveau. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillen in stofwisseling die kunnen voorkomen van persoon tot persoon, en die gerelateerd zijn aan genetische variaties. Door biologische metingen uit te voeren van de overschotten en tekorten aan moleculen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam, probeert Functionele Geneeskunde de verstoringen in het evenwicht te herstellen. Bij deze aanpak wordt gekeken naar het dieet, de leefomgeving, de voedings- en emotionele omgeving, en wordt deze bijgestuurd waar nodig.